تا قبل از این نوشته، شما را با چند کتاب از کتاب های مهم در رشته علوم انسانی آشنا کردم. این بار نوبت به درس و کتاب فلسفه رسید.
چند کتاب فلسفه دارید؟
همونطور که در مطلب کتابهای رشته انسانی پایه یازدهم و دوازدهم گفته شده، شما دو درس فلسفه و منطق را در هر سه پایه دهم و یازدهم و دوازدهم دارید. ولی درس فلسفه را در دو پایه یازدهم و دوازدهم دارید.
فهرست مطالب کتاب فلسفه یازدهم را ببینید:

معرفی درس فلسفه
خیلی برام مهم بود که این درس را به بهترین شکل ممکن، ساده و کامل معرفی کنم.
برای همین از خودتون مثال میزنم؛ خود شما که همین الان یه جورایی درگیر فلسفه شدین؛ انتخاب رشته.
اینکه کدوم رشته برین؟ چرا از بین انتخابهاتون، باید اون رشته را انتخاب کنین؟ اصلا سوال بزرگتر: این «انتخاب کردن»، یعنی شما «آزاد» هستین یا چون فقط چندتا «انتخاب» دارین، «محدود» شدین؟ و سوال هایی مثل این. فلسفه به این جور سوالها میپردازه؛ توی فلسفه درباره این نوع موضوعات میخونین. اینکه چطوری توی این موقعیتها بهترین تصمیم رو بگیرین.
آیا این یعنی مشاور تصمیمگیریه؟
- نه. بلکه دانش «مسیریابی» و «پیداکردن» را بهتون میده. شاید نتونین گاهی با فلسفه به مقصد برسین، یعنی توی فلسفه (مثل همه علوم دیگه) سوال های بی جواب هست، اما حتما میتونین راه درست رو پیدا کنین؛ راه درست به نظر خودتون، یا شاید هم راه درست از نظر جمع یا . . .
معرفی فلسفه را ادامه بدیم با یه سوال دیگه که شاید خیلی جدی ندونین:
«اول مرغ بود یا تخم مرغ»؟ این یه سوال از جنس سوالهای فلسفیه، نه اینکه فلسفه بخواد به این نوع سوالها، جواب بده؛ نه اصلا. فلسفه سوال های بزرگ و مهم داره.
بیشتر بخوانید: معرفی کتابهای رشته انسانی: علوم و فنون ادبی
چندتاشو بخونین:
- «من کیستم»؛ این سوال یکی از 10سوالیه که بشر هنوز نتونسته براش جواب پیدا کنه.
- «هستی»، «خلقت» «روح» چیست؟ آغاز آن از کجاست؟
- «معرفت یا شناخت» یعنی چی؟
- «حقیقت» چیست و چه تفاوتی با «واقعیت» دارد؟
و . . .
جواب بعضی از این سوالها توی «دین» هست؛ اما «دین» هم با نگاه «فلسفه» به اونها جواب داده. این یعنی فلسفه برای اینه که شما طوری دیگه ببینین؛ عمیق نگاه کنین، با یه چشم دیگه.
مثل اینه که هر روز از یه مسیری دارین مدرسه میرین ولی یه روزی باید با یه نگاه دیگه از همون مسیر تکراری برین؛ تا چیزهای متفاوتی ببینین. فلسفه درباره این «نگاه» به «جهان» و «جهانیان» حرف میزنه.
بخشی از فهرست کتاب فلسفه پایه دوازهم را هم ببینید بعد برین سراغ موضوع و بازار کار درس فلسفه.

بازار کار و شغل
حتما زمینه شغلی این درس را بخونین که بعد از فهرست مطالب کتاب درسی فلسفه اومده:
معرفی مختصر یکی از زمینههای کاری رشته فلسفه:
کسی که فلسفه را «جدی» خونده باشه و در واقع هم برای «یادگرفتن» و هم برای کسب درآمد به این رشته رفته باشه، میتونه به یه مهندس «طراحی بازیهای کامپیوتری» کمک جدی بکنه؛. شاید خود شما هم چندتا بازی توی گوشیتون دارین.
میشه گفت مهندسی که اون بازی را پیادهسازی کرده، فقط یه مجری بوده؛ برای فکرها و ایدههای فلسفی فیلسوف متخصص.
میشه گفت یه تیم مهندسی طراحی بازی، بدون حضور این کارشناس، راه به جایی نمیبره، اگه یه فیلسوف با تخصص مربوط کنار دستش نباشه؛ با ایده ها و اصول فلسفی مورد نظر اون فیلسوف هست که نوع طراحی قهرمانهای بازی، لباسشون، صورت ظاهری و حرکتهای بدن اونها و همه چیز مشخص میشه.
هرچقدر این فیلسوف مسلط تر باشه، اون بازی موفق تر میشه و می تونه اهداف حامیان بازی را برآورده کنه. وگرنه فقط یه بازی خوب با طراحی گرافیکی بالاست.
بیشتر بخوانید: شغل های علوم انسانی
البته اینم بگم کنار این دو نفر (فیلسوف و مهندس طراحی بازی) حداقل یه روانشناس و جامعه شناس هم هستند!

بذارین مثال بزنم:
وقتی بازی Angery Birds اوج مجبوبیت را با طراحی و جذابیت ظاهری به دست آورد، در یکی از مراحل، اشیاء باید به سمت یک مسجد و منبر آن مسجد پرتاپ می شد و در واقع شرط عبور از اون مرحله، تخریب مسجد بود. یا پرتاب به سمت نقشه ایران و سازه های مشهور ایران مثل برج میلاد.

این طور طراحی بازی، حتما با ایده های مختلف روانشناسی، فلسفی،جامعه شناسی همراه است.
فلسفه برای کودکان
یکی از شاخه های آموزش علم فلسفه، فلسفه برای کودکان است. که به اون فبک میگن. اینجا بیشتر بخونین: فبک
معرفی درس منطق را اینجا بخوانید: دروس رشته انسانی
موفق باشید و بمانید. رستم جو