آموزش درست یا نادرست
وقتی وارد پایه دوازدهم می شوید، موضوع کنکور – که اولین آزمون جدی چهارگزینه ای شماست- برایتان جدی تر از همیشه خواهد بود. در حالی که همزمان با درس خواندن برای کنکور، امتحانات دی ماه و نهایی خردادماه هم موضوع است.
همه این ها در شرایطی است که قبل از این شما 11 سال با آموزش و امتحان تشریحی در مدرسه پیش رفته اید. تا اینکه سال دوازدهم (و در بهترین حالت یکسال قبل) با روش جدیدی آشنا میشوبد: «تستی خواندن»! و بر همین اساس نیز مسئولیت جدیدی به شما داده میشود: «داوطلب آزمون سراسری علوم انسانی» که قرار است مبنای تشخیص موفقیت شما نیز همین امتحان چهارگزینه ای باشد.
شرایط دشوار
چندان خوشایند نیست که این عنوان را گفته ام اما واقعا در سال دوازدهم، استرس و موضوع کنکور برای دانش آموز کفایت می کند و اصلا نیاز به موضوعی با نام «امتحانات تشریحی» ندارند. به ویژه که قراراست نمره این امتحانات هم در قبولی کنکور شما موثر باشد؛چه بصورت مثبت و چه به بصورت قطعی.
یک سوال جدی
سوال مهمی به ذهن می آید: چرا وقتی تمام دبیران از وجود کنکور و آزمون سراسری آگاه هستند، دانش آموزان را در کنار کار اصلی پایه های قبل از دوازدهم – یعنی تشریحی درس دادن و امتحان تشریحی گرفتن – با مهارت تست زدن و تستی خواندن و در چند آزمون تستی آشنا نمی کنند که دانش آموز در سال دوازدهم بدون تجربه جدی، با دنیای واقعا متفاوت امتحان چهارگزینه ای روبرو شود؟ و همزمان در دو نوبت دی ماه و خرداد هم امتحان تشریحی دارد؟
به دیگران بگویید
البته این سوال به معنای بی گناهی تمام شما دانش آموز عزیز نیست. بلکه در واقع می خواهم این موضوع را در درجه اول به دوستان و اطرافیان خود که در سال های دهم یا یازدهم هستند، یادآوری کنید: کنکور را از همان پایه دهم آغاز کنند و به سال دوازدهم واگذار نکنند.
حتما بخوانید: چطور در امتحانات برای کنکور درس بخوانیم؟
کار سخت تر می شود
تمام این موضوعات و عوامل باعث می شوند در سال دوازدهم شما با یک دشواری روبرو شوید: امتحانات تشریحی و تاثیر نمره آن ها در کنکور + آزمون سراسری کنکور که به صورت تستی برگزار می شود.
هر دو طرف این موضوع در حالی است که شما هیچ تجربه ای از امتحانات نهایی و کنکور ندارید.
کار، نشد نداره!
همه این ها را گفتم و گفتم که به اینجا برسم: تمام داوطلبان موفق قبل از شما، با تمام این شرایط روبرو بودند و مو به موی این موقعیت ها را تجربه کردند. اما موفق شدند.
به تعداد تمام داوطلب ها و فارغ التحصیلان موفق در کنکورهای سال های قبل، برایتان شاهد و سند موفقیت در چنین شرایطی وجود دارد؛ تا نه تنها باور کنید درس خواندن در سال آخر و کنکور، همزمان با امتحانات هم شدنی است و بوده اند کسانی که با طی کردن آن، توانسته اند موفق شوند.
شما هم می توانید
همه این ها را گفتم تا بدانید علیرغم تمام این دشواری ها، شما هم می توانید یکی از موفق های کنکور باشید و از این آزمون خاص موفق عبور کنید؛ چرا که قبل از شما کسان بسیاری از پَس آن برآمدند: موفقیت در امتحانات، همزمان با درس خواندن برای کنکور، به ویژه امتحانات دیماه که به نوعی شبیه سرعت گیر مطالعه و پیشروی کنکوری خواندن است. اما:
دشوار بودن یک کار، به معنای ناممکن بودن آن نیست!
در امتحانات دیماه و خرداد، تستی بخونم یا تشریحی؟

برای پاسخ به این سوال در درجه اول یادمان نرود که از مجموع منابع مطالعاتی کنکور، سهم پایه دوازدهم 33% است و پایههای دهم/یازدهم هم جزء منابع طرح سوال هستند که شما آنها را فقط به صورت تستی مطالعه میکنید. یعنی انگار حجم و کمیت مطالبی که نیاز به یادگیری کامل و عمیق دارند، بیشتر است:

اینجاست که برای «دانش آموز دیروز» و «داوطلب آزمون سراسری امروز» سوالاتی شکل میگیرد:
- تشریحی بخونم یا تستی؟ 2. میشه یه جوری بخونم که هم نمره امتحانم خوب بشه هم درصد بزنم؟
با این سوالات خوب می شود فهمید که برای شما «درس خواندن برای کنکور، چیزی جدا از مطالعه برای امتحان نهایی و دی ماه است» و «روش مطالعه» در این دو فرایند کاملا جدا از یکدیگر می دانید. و حتی بدتر از این: درس خواندن برای کنکور در ایام امتحانات دی ماه و نهایی خردادماه کاملا متوقف می شود.
راهکارهای مطالعه
1) قطعا «یادگرفتن» مفاهیم هر درس، نه تنها در پاسخ دادن به سوالات تستی لازم است بلکه شما را به «واژگان کلیدی» میرساند که در سوالات تستی کاربرد دارد؛ «واژگان کلیدی» که قابلیت شرح، توضیح و استفاده در سوالات مختلف تشریحی (جای خالی، توضیح دهید، پاسخ کوتاه و…) امتحانات دیماه یا نهایی و خرداد را دارد.
2) زمانی که سر کلاس درس حضور دارید و زمانی که همان درس را مطالعه میکنید، همواره از خود بپرسید: این موضوع / مفهوم، چگونه میتواند به صورت تستی طرح سوال شود. این موضوع چگونه می تواند به سوالات امتحانی تبدیل شود؟
3) شما دروس رشته انسانی را دارید؛ درس هایی که غالبا متنی-مفهومی هستند، نه دروس محاسباتی که نیاز به آموزش و یادگیری دو روش حل داشته باشند: یک روش حل کامل برای امتحان نهایی و یک روش حل سریع ویژه کنکور. از این ماهیت و ویژگی رشته علوم انسانی با «یادگیری» و «یاددادن» مفاهیم استفاده کنید.
4) هرگز این اشتباه را مرتکب نشوید که درس خواندن برای کنکور در ایام امتحانات دی ماه و نهایی خردادماه را کنار بگذارید یا برایتان کمرنگ شود.
-
تست زنی بعد از هر امتحان
من پیشنهاد میکنم پُرکاری تستی هر درس را بعد از امتحانش انجام بدین. یعنی وقتی از امتحان برگشتید، بعد از 1-2 ساعت استراحت، تست های اون درس را کار کنید تا پایان همون شب. مثلا یکشنبه بعد ازامتحان تاریخ که رسیدین خونه، یه استراحت و بعدش تست های تاریخ را بزنید. حالا اگر وقت داشتید برای جامعه یا اقتصاد که بهتر.
پُرکاری تستی را چطور انجام بدین؟
? قرار نیست همه تست های هر درس را بزنید.
?ابتدا یه ارزیابی از کل تست های اون چند درس داشته باشید.
?بعد با تقسیم بندی توی چند ساعت موردنظرتون، شروع کنید.
یه اشتباه عملیاتی مرتکب نشید: اینکه مثلا 5 درس داریم برای تست، اما طوری تست ها را شخم بزنین که به همه 5 درس نرسید.
لایه لایه برین جلو. یعنی سعی کنید ابتدا از هر 5 درس، تعدادی تست کار کنید. مثلا هر درس 15 تست با تحلیل. بعد اگر زمانش را داشتید، دوباره از هر درس 5 تست دیگه. اینطوری سهم همه درس ها یکسان میشه.
اما یادتون باشه که توی درس های مهم که تست های بیشتر دارن، زمان بیشتری بذارینو چون بیشتر سوال خیز هستن.
موفق باشید و بمانید. رستم جو
منبع : انتشارات مشاوران آموزش