امتحانات دی ماه یا همان نیمسال اول نزدیک است. برنامه ریزی برای کنکور در این ایام موضوع مهم دانش آموزان دوازدهمی است. در واقع می خواهید بدانید: چگونه در امتحانات دی ماه برنامه ریزی کنم که به مرور یا مطالعه درس های خوانده برای کنکور هم برسم؟
شما در ایام امتحانات دی ماه، به دو ابزار نیاز دارید: 1) بدانید با چه روش مطالعه ای باید درس بخوانید؟ 2) به برنامه ریزی خوبی در این یکماه داشته باشید که هم از امتحانات نمره خوبی بگیرید و هم اینکه از کنکور و مطالعه برای آن فاصله نگیرید.
کنکور یا امتحانات؛ کدام مهم تر است؟
مطمئنا در ایام امتحانات، موفقیت و احساس رضایت شما از کیفیت و نمرات امتحانی مهم تر است. اما اهمیت امتحانات دی ماه و یا امتحان نهایی، به معنای بی اهمیت شدن مطالعه برای کنکور نیست.
اشتباه رایج
در ادامه پاسخ به سوال قبل، باید بگویم که اکثر شما دانش آموزان عزیز این اشتباه را می کنید. اشتباه آنجاست که با نزدیک شدن امتحانات، کنکور را کاملا بی اهمیت می دانید و یا آن را کم اهمیت می بینید، در نتیجه رفتار کنکوری شما به این سمت می رود که فقط مطالعه تشریحی داشته باشم و کتاب های تست را کنار بگذارم. چون دیدگاه شما این است:
مسیر کنکور از امتحانات کاملا جداست و هر کدام از این ها نیاز به روش و کارهای جداگانه دارند.
کار درست
همانطور که قبل تر گفتم، شما نیاز به روش مطالعه درست دارید. در ایام امتحانات اشتباه این است که وقتی کتاب را به قصد مطالعه کنکوری به دست می گیرید، قبل از آن با صدای بلند و واضح به خودتان گفته اید: من دیگر باید تشر یحی بخوانم وفقط حفظ کنم که نمره بگیریم و تمام شود و بعد از امتحانات دوباره برگردم سراغ تست زدن!
حتما در مطلبی ویژه درباره این روش مطالعه برایتان خواهم گفت. موضوع دوم و هدف از این مقاله مشاوره، برنامه ریزی برای کنکور در امتحانات دی ماه است.
روش برنامه ریزی برای کنکور در امتحانات دی ماه
قبل از هر چیز دوره زمانی ایام امتحانات را به سه مرحله تقسیم کنید:
1) قبل از شروع امتحانات. یعنی از الان که هنوز امتحانات شروع نشده است تا اولین امتحان. (من فرض را بر این گذاشتم که قبل از شروع امتحانات دی ماه، به این مطلب رسیده اید)
2) ایام امتحانات. که تقریبا 3-4 هفته طول می کشد.
3) بعد از امتحانات. که حدودا یک هفته می توانید کارهایی ویژه در آن انجام بدهید.
برای هر کدام از این سه مرحله، کارهایی متناسب با آن باید انجام بدهید که خواهم گفت.
1) برنامه ریزی قبل از امتحانات دی ماه
منظورم از دوره زمانی و مرحله قبل از امتحانات، یک هفته قبل از شروع است. شما در این هفته در واقع به پیشواز امتحانات خواهید رفت. به نوعی شروع به مطالعه برای امتحان اول، دوم و سوم خواهید کرد.
البته ممکن است کسی از شما ترجیح بدهد به جای مطالعه این سه درس اول، کتاب هایی دیگر را در برنامه بگذارد. دلیل من برای این کار براین اساس است که معمولا 1-2 درس دشوار هر رشته، جزء دروس اول در برنامه امتحانات مدارس است.
توصیه می کنم که دلیل شما برای به هم زدن این ترتیب، دشواری درس برای شخص خودتان باشد. یعنی ممکن است درس اول برنامه امتحانات فلسفه باشد اما شما با فنون ادبی مشکل داشته باشید.
پس کاری را اجرا کنید که: 1) براساس دلیل و منطق آموزشی باشد. 2) با انجام آن، خیالتان آسوده خواهد شد.
مطالعه برای کنکور کجای برنامه ریزی قرار دارد؟
یادتان باشد ما می خواهیم به استقبال امتحانات دی ماه برویم، نه اینکه تمام کارهای لازم برای آن را همین امروز و قبل از امتحان انجام بدهیم. یعنی اینکه در برنامه مطالعاتی روزانه خود در این یک هفته، مطالعه دروس دوازدهم حجم بیشتری را خواهند داشت. البته حل نمونه سوالات مختلف از منبعی که در ادامه همین مطلب آمده است، کار ویژه دوم شماست. که هم قبل از شروع امتحانات آن را خواهید خواند و هم در ایام امتحانات. (مجموعه کتاب های فاز امتحان و فینال امتحان).
سهم دروس پایه 10 و 11
در واقع شما همچنان دروس پایه دهم و یازدهم را در برنامه مطالعاتی باید داشته باشید، اما به نسبت کمتری از دروس دوازدهم. اینجا مشخص می شود که اهمیت دروس پایه در ایام امتحانات، از بین نمی رود. بلکه به نسبت دروس دوازدهم کمتر می شود. یعنی مطالعه کنکوری آن ها کاملا متوقف نمی شود.، همچنان که در دروس دوازدهم مطالعه کنکوری و تست زدن را خواهید داشت. یادتان باشد شما کنکور علوم انسانی را در پیش دارید که ویژگی های خاص خود را دارد. از جمله تعداد بالای منابع طرح سوال. که این ویژگی نیاز به مرورهای منظم را بیشتر می کند.
اینکه در این مرحله چطور مطالعه داشته باشید، در مطلب روش مطالعه ایام امتحانات خواهید خواند. (لینک مطلب را در پایان همین مطلب گذاشته ام)
2) برنامه ریزی برای کنکور در ایام امتحانات
این مرحله در واقع طولانی ترین مقطع و مرحله زمانی است. یعنی بیشترین بازدهی و کارهای مهم را در این زمان باید انجام بدهید.پس نباید این مدت طولانی را از دست بدهید.
هدفگذاری های این مدت
بستن دروس نیمسال اول دوازدهم. سپس دروس پایه با جزئیاتی که در مطلب روش مطالعه ایام امتحانات بخوانید.
کاری که باید در این مدت هم انجام بدهید
تست زدن در هر درس یا بعد از مطالعه کل مطالب نیمسال اول از کتاب جامع اختصاصی که مهم ترین تست های هر درس را برایتان انتخاب کرده است. (کتاب 23 کتاب انسانی) ویژگی های این کتاب را با دقت بخوانید.
3) برنامه ریزی برای کنکور بعد از امتحانات
در این مدت زمان می توانید آخرین میخ بر تابوت دروس نیمسال اول دوازدهم را بزنید. با تمرکز بر تست زنی، تحلیل آزمون،می توانید این بخش از کار را انجام دهید.
این یک هفته دقیقا همان یک هفته ای است که اکثر مدارس و کلاس های درس همچنان در حال و هوای امتحان هسند و تدریس جدی و زیادی از نیمسال دوم آغاز نشده است. پس بهترین فرصت است که شما هم نیسمال اول را ببندید.
جای خالی را با کار مناسب پُر کنید
منظورم از جای خالی، همان فاصله چند روزه است که در برنامه امتحانات دی ماه وجود دارد. حتما آن ها را با دو کار همزمان پُر کنید:
1) تست زنی از دروس نمسال اول امتحاناتی که برگزار شدند. 2) جمع بندی از دروس پایه با اولویت بندی توضیح داده شده در مطلب روش مطالعه ایام امتحانات برای کنکور.
امیدوارم امتحانات فوق العاده ای را تجربه کنید.
موفق باشید و بمانید. رستم جو
مطلب مرتبط و پیشنهادی:
چطور در ایام امتحانات برای کنکور هم درس بخوانیم؟
منبع : انتشارات مشاوران آموزش